24 ianuarie 1859 – Tot ce trebuie să știi despre ”Mica Unire”!

In fiecare an, pe 24 ianuarie, romanii sarbatoresc Ziua Unirii Principatelor Romane, eveniment cunoscut si sub numele de Mica Unire, fiind si primul pas important in infaptuirea statului national unitar roman.

Unirea Principatelor Romane a avut loc la jumatatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova si Tara Romaneasca sub numele Principatele Unite ale Moldovei si Tarii Romanesti. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturala si economica intre cele doua tari, a cunoscut o etapa decisiva, care s-a dovedit a fi ireversibila, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 in Moldova si la 24 ianuarie 1859 in Tara Romaneasca, scrie antena1.ro

Unirea Principatelor Romane de la data de 1859 s-a infaptuit si ca urmare a unui proces inceput la 1848 prin uniunea vamala intre Moldova si Tara Romaneasca, din timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

De asemenea, Deznodamantul razboiului Crimeii a stavilit pentru un timp ambitiile geopolitice ale imperiului rus la Dunarea de jos, fara a consolida efectiv imperiul Otoman de care depindeau principatele, ceea ce a creat un context favorabil realizarii unirii.

Votul popular favorabil unirii in ambele tari, rezultat in urma unor Adunari ad-hoc in 1857 a dus la Conventia de la Paris din 1858, o intelegere intre Marile Puteri, prin care se accepta o uniune mai mult formala intre cele doua tari, cu guverne diferite si cu unele institutii comune.

In Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor in unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Nationale”, urmand ca ulterior intr-o sedinta secreta a Adunarii, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptata in unanimitate.

Faptul implinit la 24 ianuarie 1859 era considerat de Poarta Otomana si de Austria drept o incalcare a Conventiei de la Paris, numai ca in textul Conventiei din 1858 nu se stipula ca domnii alesi in cele doua Principate sa fie persoane separate.

In 1862, cu ajutorul unionistilor din cele doua tari, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul si Guvernul. Dupa inlaturarea sa de la putere in 1866, unirea a fost consolidata prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.

Prin Constitutia adoptata la 1 iulie 1866, Principatele Unite incep sa se numeasca oficial Romania pentru ca la 1 decembrie 1918 s-a infaptuit Marea Unire a Transilvaniei cu Romania creandu-se actualul stat.

Alexandru Ioan Cuza a infaptuit Mica Unire

Alexandru Ioan Cuza este infaptuitorul unirii de la 24 ianuarie 1859. Acesta se tragea dintr-o veche familie de moldoveani, din partile Falciului, familie de cluceri, spatari, comisi, ispravnici. Cuza s-a nascut la 20 martie 1820. A invatat pana in 1831 la Iasi, unde a avut colegi pe cativa dintre viitorii sai colaboratori, intre ei Vasile Alecsandri. E trimis apoi la Paris, unde isi ia bacalaureatul in litere. S-a intors apoi in tara si a intrat in armata. S-a casatorit in 1844 cu Elena Rosetti.

Sirul de reforme initiate de Cuza si venirea mai apoi pe tronul Principatelor Unite a domnitorului Carol I, care se bucura atat de sprijinul Frantei cat si de cel al Prusiei, a facut ca actul de la 1859 sa fie ireversibil.

Loading...
x

Check Also

“De ce ma insulți copile, Mă trimiți în pod să zac? Am muncit doar pentru tine…” Respectați-vă părinții cât îi mai aveți

Povestea unui bătrânel