Abandonat pe moment de CCR, Dragnea riscă o sentinţă definitivă luni. Borza, despre motivul real al amânării: CCR aşteaptă după Înalta Curte

Fără ordonanţele de modificare a Codurilor penale şi fără o decizie de la CCR pe completele specializate, liderul PSD trebuie să apară luni în faţa judecătorilor Curţii Supreme, unde poate primi o sentinţă definitivă în dosarul angajărilor fictive.

În prima instanţă a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare. „Judecătorii CCR aşteaptă soluţionarea acestui dosar, după care se vor pronunţa şi ei”, este de părere deputatul Remus Borza.

„Miza este uriaşă. În cazul admiterii sesizării, sute de dosare penale ar urma să fie rejudecate. În unele dintre ele, este posibil să se fi împlinit termenul de prescripţie a răspunderii. Deşi judecătorii constituţionali au amânat de ieri pentru azi pronunţarea, timpul s-a dovedit a fi prea scurt pentru o astfel de hotărâre.

Patru magistraţi opinează pentru admiterea sesizării, patru pentru respindere, rămânând un singur judecător indecis. El este cel care va înclina balanţa.[…]

Dar motivul real al amânării este legat mai degrabă de dosarul lui Liviu Dragnea, care se află în recurs la ICCJ cu termen pe 15 aprilie. Judecătorii Curţii Constituţionale aşteaptă soluţionarea acestui dosar, după care se vor pronunţa şi ei. Şi Tudorel Toader, din aceleaşi raţiuni, joacă alba neagra cu ordonanţele.

Şi judecătorii constituţionali, şi ministrul Justiţiei stau după Înalta Curte în speranţa că poate Liviu Dragnea va fi condamnat şi trimis la ocnele de sare sau la tăiat stuf în Deltă. Într-un atare scenariu, CCR ar respinge sesizarea Parlamentului privind un conflict juridic între puterea legislativă şi puterea judecătorească.

Evident, şi Tudorică fără frică ar scăpa de ordonanţe şi cu obrazul curat. Ar răsufla uşurată şi doamna Vasilica, care nu ar mai trebui să dea extemporal la Bruxelles şi sa aibă pe conştiinţa activarea Art. 7 din tratatul Uniunii împotriva României”, scrie deputatul independent Remus Borza pe blogul său.

Amânarea de joi: judecătorii pot oricând să vină cu o soluţie definitivă în acest caz

Decizie neaşteptată a CCR: sentinţa cu privire la completele specializate, aşteptată joi mai ales de Liviu Dragnea a fost amânată pentru o săptămână, adică până pe 19 aprilie.

Pe liderul PSD îl ajuta o decizie înainte de 15 aprilie când are loc ultimul termen în procesul angajărilor fictive de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman şi ar putea fi pronunţată şi o sentinţă.

De altfel, luni, Dragnea este aşteptat la Curtea Supremă să depună mărturie în acest dosar după ce la termenul precedent a obţinut o amânare pe motive medicale.  După pledoariile finale instanţa poate pronunţa o sentinţă definitivă, în condiţiile în care în faza de apel nu au apărut probe noi iar martorii şi-au menţinut declaraţiile anterioare. Pe fond, a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare.

„Din momentul în care Curtea rămâne în pronunţare, judecătorii pot oricând să vină cu o soluţie definitivă în acest caz. Ei nu sunt nicidecum obligaţi să ţină cont de amânarea dictată de CCR. Procesul va merge mai departe”, a explicat Augustin Zegrean, fostul preşedinte al CCR. 

De altfel, avocatul Toni Neacşu, care a apărat-o în procesul angajărilor fictive pe Bombonica Prodan, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, iar acum o reprezintă pe Olguţa Şefu, fost director executiv adjunct al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Teleorman, a declarat pentru Hotnews că „s-ar putea justifica acordarea unui nou termen în instanţă pentru a se pronunţa Curtea Constituţională”.

CCR, amânare pentru a studia efectele unei decizii

Concret, joi, CCR a amânat pentru a doua oară o decizie pe tema completelor specializate, judecătorii având nevoie de date suplimentare de la Consiliul Superior al Magistraturii.

Asta după ce Cristina Tarcea, şefa Curţii Supreme, a anunţat că 170 de cauze, soluţionate în ultimii 15 ani, ar putea fi afectate de o decizie CCR favorabilă lui Florin Iordache care s-a plâns că există un conflict de natură constituţională între Înalta Curte şi Parlament, deoarece instanţa nu a constituit complete de 3 specializate pentru faptele de corupţie. 

În plus, Tarcea a precizat că o decizie de acceptare a sesizării ar putea afecta toate instanţele din ţară, subliniind că din cele 15 Curţi de apel din ţară doar 4 au formate complete specializate pe soluţionarea dosarelor de corupţie.

„Efectul major al unei decizii va fi asupra tuturor instanţelor din ţară”, a susţinut şefa Curţii Supreme. O astfel de interpretare este susţinută şi de fostul preşedinte al CSM, judecătorul Horaţius Dumbravă.

„Infracţiunile de corupţie şi cele asociate corupţiei nu sunt judecate numai de Înalta curte, sunt alte sute de dosare pe rolul celorlalte instanţe şi probabil de aici şi decizia CCR de amânare, pentru a afla amănunte, mă gândesc, e logic, raţional, dacă şi la celelalte instanţe se procedereza în acelaşi fel”, a declarat acesta.

Încercările lui Dragnea de a scăpa de o sentinţă

Reamintim că la finalul lunii trecute, Florin Iordache, delegat la conducerea Camerei Deputaţilor de Liviu Dragnea a sesizat CCR cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Curtea Supremă, pe motiv că instanţa supremă nu a format complete specializate pentru a judeca dosarele de corupţie, aşa cum cere Legea 78/2000.

Prin această sesizare, Florin Iordache a preluat efectiv strategia apărării formulată în instanţă de avocaţii lui Liviu Dragnea, care au cerut în instanţă anularea sentinţei de condamnare pronunţată pe fond şi reluarea procesului.

Cererea are puţine şanse de reuşită la Curtea Supremă, magistraţii respingând recent două sesizări identice, pe motiv că la instanţa supremă toţi judecătorii sunt specializaţi să judece dosarele de corupţie. 

Speranţa pricipala, fapt recunoscut şi de avocatul Toni Neacşu, era o decizie a CCR pe această speţă. O decizie favorabilă a CCR ar anula sentinţa de condamnare pronunţată pe fond în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat pentru a doua oară şi reluarea judecăţii cazului de la zero.

În acest context, specialiştii spun că cel mai probabil va interveni termenul de prescripţie a infracţiunilor de care este acuzat şi liderul PSD ar scăpa astfel cu totul de acuzaţiile de instigare la abuz în serviciu din acest dosar.

Citeste mai mult: adev.ro/ppt015

Citeste mai mult: adev.ro/ppt015

Loading...
x

Check Also

Civilii ucraineni care au primit, vineri, circa 20.000 de puști automate încep acum să ia prizonieri de război ruși

Unul dintre soldații ruși capturați în regiunea Sumy a izbucnit în lacrimi. Canalul Nexta TV ...