Actriţa Ilinca Tomoroveanu a murit la vârsta de 77 de ani

Actrița Ilinca Tomoroveanu a murit joi, 2 mai, au anunţat reprezentanţii Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) pe rețelele de socializare.

Actriţa, care a fost director artistic adjunct al TNB din 2005, avea vârsta de 77 de ani, iar în ultima vreme nu a mai apărut pe scenă din cauza problemelor de sănătate.

Regretata Ilinca Tomoroveanu a murit în locuinţa sa, în jurul orei 19.00, din cauza unei boli de care suferea de mai mult timp. Născută la 21 august 1941 în Bucureşti, Ilinca Tomoroveanu a fost absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, promoţia 1964, clasa profesor Costache Antoniu, asistent Ion Cojar, şi a avut roluri memorabile în teatru, film şi televiziune.

Actriţa Ilinca Tomoroveanu a murit

A fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor (2004) şi a fost numită Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor (2012).

A fost căsătorită, din 1977, cu actorul Traian Stănescu, cu care a avut un fiu, Mihai Stănescu, potrivit Adevărul.

Aceasta a fost cunoscută pentru roluri precum: Bătrâna – „Avalanşa” de Tuncer Cücenoğlu, regia Radu Afrim, 2010 Irena Romescu – „Jocul ielelor” de Camil Petrescu, regia Claudiu Goga, 2007 Maşa – „Maşinăria Cehov” de Matei Vişniec, regia Cristian Ioan, 2003 Salomia – „Crimă pentru pământ” după Dinu Săraru, regia şi dramatizarea Grigore Gonţa, 2002. 

Ilinca Tomoroveanu a fost nepoata poetului Octavian Goga

Actriţa s-a născut la 3 ani după moartea scriitorului, dar amintirile frumoase ale copilăriei petrecute în Răşinari au urmărit-o de-a lungul vieții. Ilinca Tomoroveanu a debutat pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, acolo unde şi-a cunoscut şi marea dragoste, soţul ei: actorul Traian Stănescu.

Între cei doi se pare că n-a fost dragoste la prima vedere, însă asta nu a însemnat că nu au avut o căsnicie fericită ce durează de peste 36 de ani.

Loading...
x

Check Also

Civilii ucraineni care au primit, vineri, circa 20.000 de puști automate încep acum să ia prizonieri de război ruși

Unul dintre soldații ruși capturați în regiunea Sumy a izbucnit în lacrimi. Canalul Nexta TV ...