De ce pisicile „maidaneze” sunt mai bune decât cele de rasă pură?

De foarte multe ori cei care doresc sa adopte o pisica au o mare dilema – sa opteze pentru o pisica de rasa (siameza, birmaneza, persana) sau pentru o pisica „de rasa comuna”, „maidaneza”.

Interesant este ca acest fapt este inca putin cunoscut! Pisica „de rasa comuna”, devenita „maidaneza” prin inmultirea in libertate si astfel foarte des intalnita pe strazi si prin curti „in stare salbatica”, este de fapt Pisica Europeana, o rasa in sine.

Blana pisicii europene are variatii de culoare din cele mai diverse, predominante fiind variantele „tigrata”, in combinatii diferite, si „patata”, de la alb cu negru pana la tricolor. Ochii pot fi verzi sau gabeni.

Asadar, oricum ati opta, pisica dumneavoastra va fi… de rasa!

Practic, optiunea pentru o rasa anume tine de caracteristicile acesteia, in functie de aspect (care tine de gusturile fiecaruia) si, evident, de temperament. Daca doriti o pisica foarte independenta si chiar capricioasa, alegerea potrivita este siameza. Daca doriti o pisica echilibrata din toate punctele de vedere, calina si nepretentioasa, luati o pisica europeana. Daca doriti o pisica linistita si prietenoasa, birmaneza este una din variantele optime. Daca doriti o pisica „lenesa” si in general tacuta, alegeti o persana.

Fiecare rasa are avantajele si dezavantajele ei; unele rase sunt predispuse la anumite afectiuni (persana, de exemplu, datorita conductului lacrimal scurt, va avea in permanenta o secretie lacrimala abundenta care, neigienizata – curatata cu un servetel curat – periodic, poate genera probeme oculare). Alte rase sunt mai prietenoase (balineza, de exemplu, care este de-a dreptul „lipicioasa”) sau mai „credincioase” stapanului (birmaneza, siameza). Daca vreti sa faceti si o fapta buna si sa aveti mai putine batai de cap in ceea ce priveste ingrijirea pisicii pe care o doriti, adoptati o „maidaneza” – pisica europeana este mai rezistenta la boli si mai putin pretentioasa in general.

Pentru a alege pisica ideala nu va rezumati asadar la aspect; documentati-va asupra tuturor caracteristicilor rasei dorite, atat din punctul de vedere al temperamentului, cat si al predispozitiilor rasei la anumite boli.

Daca optati pentru cumpararea unui pisoi, este recomandabil sa nu mergeti la targuri de animale sau in piete, ci la un crescator serios sau, eventual, la un pet-shop de incredere. Avantajul achizitionarii unui pui direct de la crescator este ca ii puteti vedea macar unul dintre parinti; de asemenea, crescatorii seriosi garanteaza sanatatea puiului, puritatea rasei si provenienta din parinti cu genealogie diferita, fara defecte genetice.

De asemenea, daca optati pentru un pisoi maidanez, inainte de a-l adopta, asigurati-va ca este sanatos; in general, fiind atat de multe pisici europene in libertate riscul ca puiul sa provina dintr-o imperechere cosangvinica este destul de redus; in schimb, puiul poate avea alte probleme, pe care le poate insa diagnostica – si de multe ori rezolva – medicul veterinar.

Loading...
x

Check Also

“De ce ma insulți copile, Mă trimiți în pod să zac? Am muncit doar pentru tine…” Respectați-vă părinții cât îi mai aveți

Povestea unui bătrânel