Rusaliile, sărbătoare importantă pentru creştinii ortodocşi

Rusaliile reprezintă Pogorârea sfântului Duh, una dintre cele mai vechi sărbători creştine. Aceasta se celebrează la 50 de zile după Paşte.

Anul acesta Rusaliile sunt pe data de 27 mai, dar şi pe 28 mai, a doua zi de Rusalii. Se spune că dacă nu sărbătoreşti această zi cum se cuvine, Rusaliile, fiinţe fantastice, te vor plesni.

În ziua de Rusalii nu se munceşte absolut deloc. Se spune că dacă vei face asta ielele te pot prinde şi te vor răpi. Dacă în duminica de Rusalii te cerţi cu cineva, vei fi „luat de Rusalii”.

În noaptea de Rusalii nu ar trebui să dormi sub cerul liber sau să mergi să iei apă de la fântână. Rusaliile vor pune stăpânire pe tine. Nici să te scalzi nu ai voie Duminică deoarece există şanse mari de înec.

În a doua zi de Rusalii tinerii și tinerele ce urmează să se căsătoarească împletesc coronițe din spice de grâu și flori de câmp pe care le poartă în ziua cununiei. De asemenea, nici în a doua zi de Rusalii nu este bine să te cerţi cu cineva pentru că vei avea parte numai de necazuri.

Credincioșii aduc la biserică „limbile de foc”, adică frunze de nuc sau de tei, pentru a fi sființite, apoi se duc acasă unde se pun la uși și la icoane. Se spune că frunzele feresc gospodăriile de fulgere, de grindină şi de duhurile cele rele.

Cine sunt RUSALIILE

RUSALII. În mitologia populară, Rusaliile sunt spirite rele sau se mai spune că sunt fiicele lui „Rusalim împărat”- o personificare a cetăţii Ierusalim. Rusaliile stau pe pământ vreme de o lună și nu pot fi văzute de oameni. Se spune că pe unde trec ele, apar tot felul de boli şi necazuri.

Umblă îmbrăcate în alb, dansează în văzduh şi caută locuri neumblate. Locurile unde joacă rămân arse şi neroditoare. Pentru a fi feriţi de ele, oamenii pun în casă pelin şi usturoi. În aceste zile, frunze de pelin se pun în toate băuturile, cu excepţia apei.

RUSALII. Se mai spune că Rusaliile sunt personaje feminine (cvasi)malefice care trăiesc în văzduh şi în pădure. Rusalcele ar fi sufletele fetelor m0arte de tinere. Similar Ielelor, cu care uneori sunt confundate, una dintre calităţile lor principale este dansul deosebit de frumos.

Dansează în aer sau pe pamânt, noaptea, aşezate în cerc, dar dacă sunt zărite de un muritor sau dacă, din greşeală, cineva calcă pe locul pe care au dansat, se îmbolnaveşte foarte grav de o boala numită, în limbaj popular, „luat de Rusalii”. Ele umblă în cete formate din spirite fără soţ (3-5-7-9).

RUSALII. Rusaliile ar pedepsi oamenii care fac rele, pe cele care nu respectă zilele de sărbătoare, care dorm sub pomi sau aduc noaptea apă de la fântână. Diferite forme de reumatism şi maladii neuro-psihice se numesc „luat de Rusalii” sau „ologit de Rusalii”.

Tradiții de Rusalii

RUSALII. „Dansul căluşarilor” este un obicei popular legat tot de Rusalii, care se spune că vindecă relele făcute de Rusalii. Se adună cei mai buni dansatori ai satului şi formează o ceată de 13 căluşari. Timp de o lună, ei se leagă cu jurământ că vor juca „Căluşul”.

Cel bolnav se întinde pe pământ, iar căluşarii încep dansul şi săriturile. La un anumit timp, fiecare căluşar sare peste cel bolnav, iar la sfârşit, celui bolnav i se şopteşte la ureche o urare de sănătate.

Ce nu e bine să faci de Rusalii

RUSALII. În zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde şi pedepsi.

RUSALII. De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poţi întâlni cu spiritele rele.

RUSALII. Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarece nu cinsteşte şi preţuieşte cum se cuvine ziua.

RUSALII. De la Rusalii timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac.

RUSALII. În ziua de Rusalii nu e bine să te cerţi cu alţii fiindcă vei fi „luat din Rusalii”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Sfântul Ilie – Rugăciunea care se rostește astazi pentru îndeplinirea tuturor dorințelor

Sfântul Ilie, prăznuit în fiecare an la 20 iulie, este o divinitate populară care a ...