Studiu: Perdelele din spitale sunt pline de bacterii rezistente la antibiotice. E o problemă globală

Perdelele care separă paturile pacienţilor pentru a le proteja intimitatea, folosite în numeroase spitale din întreaga lume, pot fi un pericol pentru sănătate, pentru că sunt purtătoare de bacterii rezistente, care pot contamina bolnavii, potrivit unui studiu citat de Le Figaro.

Pentru acest studiu s-au folosit 1.500 de mostre colectate de pe astfel de perdele din 625 de saloane, iar 22% dintre acestea au indicat prezenţa bacteriilor multirezistente. În 16% dintre cazuri, bolnavii erau purtători ai aceloraşi bacterii detectate pe perdele.

Prelevarea de mostre s-a făcut la internare şi apoi periodic, până la şase luni, în funcţie de durata tratamentului primit de pacienţi.

„Aceşti agenţi patogeni pot supravieţui pe perdele şi pot să fie transferaţi pe alte suprafeţe şi pe corpul pacientului. Având în vedere că aceste perdele sunt folosite peste tot, vorbim despre o problemă mondială”, a spus Lona Mody, medic şi cercetător la Universitatea din Michigan, SUA, unul dintre autorii acestui studiu.

Rezultatele studiului, care vor fi publicate în curând într-o revistă medicală, urmează să fie prezentate la Congresul european de microbiologie clinică şi maladii infecţioase, care are loc de sâmbătă până marţi, la Amsterdam, în Olanda.

Loading...

Studiul a fost realizat în şase centre medicale din Michigan. Potrivit rezultatelor, aproape 14% dintre mostre au arătat prezenţa enterococilor rezistenţi la vancomicină, peste 6% – bacterii Gram negative rezistente, aproape 5% – stafilococ auriu rezistent la meticilină, bacterii potenţial mortale.

Potrivit autorilor studiului, bacteriile au fost probabil transferate de pe perdele pe corpul pacienţilor, dar este posibil să se fi petrecut şi invers.

Mody a mai declarat că mai sunt necesare studii pe această temă.

„Ne dăm seama din ce în ce mai frecvent că mediul spitalicesc joacă un rol important în transmiterea agenţilor patogeni”, a mai spus medicul.

„Practicile variază de la un spital la altul, dar, cel mai frecvent, aceste perdele sunt schimbate o dată la şase luni sau atunci când sunt foarte murdare”, a mai spus aceasta.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Toni Grecu, despre starea sa de sănătate după COVID: «O parte din plămâni a dispărut

După aproape o lună de când a ajuns de urgență la spital, Toni Grecu a ...