Valoarea tichetelor de masă, majorată substanţial de PSD

Valorea tichetelor de masă ar putea fi majorată substanţial, conform unei propuneri legislative iniţiată de cinci deputaţi PSD, proiectul de lege fiind depus la Senat în urmă cu câteva zile. 

Potrivit acestuia, valoarea nominală a tichetului de masă ar putea creşte de la 15,18 lei, cât este în prezent, la 20 lei, adică o majorare cu peste 24%.  

În sprijinul propunerii lor, deputaţii PSD Liviu Ioan Balint, Dumitru Gherman, Violeta Răduţ, Valetriu Andrei Steriu şi Ioan Terea au invocate faptul că valoarea actual a unui tichet de masă nu este suficientă pentru o masă de prânz, în condiţiile în care cheltuiala medie este de 21,40 lei.  

„Un număr mare de angajaţi se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru. (…) această problemă rămâne o responsabilitate comună a statului, precum şi a angajatorului (…)

Valoarea pe zi a tichetului de masă din România este prinre cele mai mici din Europa (dacă în România valoarea nominală a tichetului este de aproximativ 3,21 euro, în Spania este de 11 euro, în Belgia de 8 euro, în Franţa de 11,04 euro, în Grecia de 6 euro, în Portugalia de 7,63 euro)”, se arată în expunerea de motive.  

În ce priveşte beneficiile, iniţiatorii arată că şi bugetul de stat va avea de câştigat, având în vedere că tichetele de masă aduc venituri echivalente unei rate de impozitare de 40%, ceea ce înseamnă că majorarea la 20 lei va genera venituri suplimentare la bugetul public.  

În plus, pentru comercianţii de produse alimentare, restaurante, cantine etc, creşterea valorii nominale a tichetelor de masă ar însemna creşterea cifrei de afaceri, în prezent circa 15% din vânzările acestora fiind generate de astfel de tichete valorice.  

Pe de altă parte, acordarea acestor tichete se face pentru fiecare zi lucrată, ceea ce ar însemna stimularea angajaţilor, angajatorii neavând de suferit, având în vedere că tichetele de masă pot fi deduse din taxele fiscale.  

„Salariaţii vor avea un beneficiu extra-salarial de valoare semnificativă, cu care vor putea acoperi costul unei mese de prânz în timpul unei zile de lucru. Folosirea tichetelor de masă cu o valoare nominală mai ridicată va creşte puterea de cumpărare a beneficiarilor lor în ceea ce priveşte bugetul personal pentru consumul de alimente.

Peste 2,1 milioane de angajaţi, aproape jumătate din populaţia angajată, beneficiază de tichete de masă”, se arată în expunerea de motive.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Citeste mai mult: adev.ro/ppu436

Loading...
x

Check Also

Civilii ucraineni care au primit, vineri, circa 20.000 de puști automate încep acum să ia prizonieri de război ruși

Unul dintre soldații ruși capturați în regiunea Sumy a izbucnit în lacrimi. Canalul Nexta TV ...