Vaslui, polul sărăciei din Europa. Ce s-a întâmplat cu un copil filmat de ProTV acum 12 ani

Există două Românii și fiecare ne influențează în mod direct. De aceea, duminică, de la ora 18:00, la emisiunea „România, te iubesc”, mergem la Vaslui, polul sărăciei din Europa, ca să înțelegem de ce nu reușesc cei de acolo să iasă la liman.

Paula Herlo i-a întrebat pe liderii locali ce au făcut concret să ajute județul lor. S-a dus la școala din Fâstâci, care, după 13 ani, este tot închisă.

Iar povestea unui cuplu care a accesat 2 milioane de euro fonduri europene lucrând terenuri agricole este lecția pe care ar trebui să o învețe edilii.

Considerat polul sărăciei în Europa, Vasluiul aşteaptă de 30 de ani să iasă la lumină, iar investiţia în educaţie e singura şansă.

La “România, te iubesc!” vedeţi povestea impresionantă a unui copil filmat de Ştirile PRO TV în urmă cu 12 ani, care era exploatat prin muncă de familia lui şi care s-a salvat mergând la şcoală.

L-am dus pe Petronel în satul în care a copilărit. Şcoală unde învaţa este închisă azi.

Petronel: “Doamne, cum m-a luat de la şcoală. Eram slugăriţi”

Până la 12 ani a crescut la Valea Popii. Într-o zi, tatăl natural l-a luat de acolo şi l-a lăsat să fie copil şi mai ales să înveţe carte.

Ce face azi Petronel vedeţi la “România, te iubesc!” într-un reportaj care vorbeşte despre cauzele sărăciei din Vaslui.

Intrăm în birourile primarilor şi preşedintelui de Consiliu Judeţean ca să aflăm ce-au făcut pentru judeţul lor.

Mergem şi la Parlament şi vorbim cu senatoarea de Vaslui, Gabriela Creţu.

Gabriela Creţu: “Eu cred că nu știți cu cine vorbiți. Vă rog, ieșiți afară!”

Ce a enervat-o pe senatoarea Gabriela Creţu vedeţi la “România, te iubesc!” când ne întoarcem şi la şcoala din Fâstâci.

10.000 de beneficiari de ajutor social la 50.000 de angajaţi. Vasluienii au cel mai mic venit din PIB pe cap de locuitor, n-au suficiente spitale, şcolile se închid, iar copiii fac de multe ori naveta kilometri întregi. De aceea rata abandonului e dublă faţă de media naţională, deşi toţi experţii spun că educaţia i-ar scoate din sărăcie.

75% din suprafaţa judeţului reprezintă terenurile agricole, cea mai mare bogăţie a judeţului de care a profitat şi un cuplu de tineri care a accesat fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro. Inclusiv mai marii judeţului au afaceri în agricultură. Vedem ce averi au la România, te iubesc! când încercam să înţelegem care sunt soluţiile pentru Vasului şi cine ar trebui să le aplice.

Loading...
x

Check Also

Civilii ucraineni care au primit, vineri, circa 20.000 de puști automate încep acum să ia prizonieri de război ruși

Unul dintre soldații ruși capturați în regiunea Sumy a izbucnit în lacrimi. Canalul Nexta TV ...