Zăpadă de peste 3 metri la Bâlea Lac – Risc foarte mare de avalanşe

Ninsorile abundente din ultimele 48 de ore, au dus la un strat consistent de zăpadă, mai ales în zona Carpaţilor Meridionali.  În dimineaţa zilei de 18 martie, troienele depăşeau 3 – 4 metri înălţime în zona Bâlea Lac, Transfăgărăşan.

În comunicatul emis de Administraţia Naţională de Meteorologie, riscul pentru producerea de avalanşe este extrem de mare. Pentru Masivul Făgăraş nivelul de alertă este maxim, 5 din 5.

Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie

Zăpadă de peste 3 metri la Bâlea Lac

La peste 1800 m, după ninsorile din ultimele 24 de ore, stratul puțin rezistent și instabil de la suprafață atinge 80-90 cm, fiind alcătuit din zăpada ușoară, de tip pulver, căzută în ultimele două zile,
după cum se observă și în sondajul efectuat la stație. Peste acesta se va mai depune un strat însemnat de zăpadă pulver. Stratul vechi, aflat dedesubt, este consolidat și stabil. În zonele adăpostite depunerile sunt mai consistente, iar în cele înalte sunt formate plăci recente de vânt. Datorită cantității mari de zăpadă instabilă, va exista riscul declanșării spontane a avalanșelor de dimensiuni mari și medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări oricât de mici.

Sub 1800 m altitudine, stratul de zăpadă instabil de la suprafață este de asemenea însemnat, zăpada proaspătă fiind depusă peste stratul vechi, consolidat. Ninsorile care se vor înregistra în
următoarele 24 de ore vor depune un strat nou, local consistent, care poate aluneca peste cel vechi, atât spontan, cât și la supraîncărcări mici, pe pantele mai înclinate, ducând la declanșarea de avalanșe.

18 martie – Zăpadă de peste 3 metri

PROGNOZA METEO PENTRU ASTÃZI (18 martie)

Vremea va fi rece pentru aceastã datã. Cerul va fi mai mult noros şi se vor semnala precipitaţii în cea mai mare parte a ţãrii, mai însemnate cantitativ în zona montanã şi în centrul teritoriului. La munte va continua sã ningã şi se va depune strat nou de zãpadã peste cel foarte important deja depus.

Loading...

În Transilvania, în Maramureş, în sudul Banatului, în cea mai mare parte a Moldovei, precum şi în zona subcarpaticã a Olteniei şi a Munteniei treptat vor predomina ninsorile, iar în rest vor fi mai ales ploi. Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu intensificãri local în vestul, sud-vestul, estul, sud-estul ţãrii, precum şi în zona montanã înaltã. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 şi 10 grade.

Citeste si: Horoscop 18 martie 2021 – menajaţi-vă sănătatea

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Vânt puternic, ninsori şi val de frig peste România

COD GALBENInterval de valabilitate: 11 februarie, ora 06 – 11 februarie, ora 12Fenomene vizate şi ...